YÖKSİS Son Veri Güncelleme Tarihi :
24.11.2024 02:19:27
Google Scholar Son Veri Güncelleme Tarihi : 6.11.2024 03:02:45
WOS Son Veri Güncelleme Tarihi : 6.11.2024 03:03:35
Google Scholar Son Veri Güncelleme Tarihi : 6.11.2024 03:02:45
WOS Son Veri Güncelleme Tarihi : 6.11.2024 03:03:35
Kişisel Bilgiler
ARŞ. GÖR. SEFA ÜNER
- E-posta: sefaüner@siirt.edu.tr
- Adres: -
- İş Tel (Dahili): +90 (484) 212 11 11 / -
- Bağlı Birimi : VETERİNERLİK BESİN, GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI
- Web Adresi: https://siuapsis.siirt.edu.tr/sefaüner
YÖKSİS Veri Girişi İçin Tıklayınız.
Eğitim Bilgileri
Mezuniyet
Doktora
2019 -
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ (DR)/
Tez Adı: ---
Lisans
2010 - 2015
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
VETERİNER FAKÜLTESİ/VETERİNER PR./
Tez Adı: ---
Araştırma Alanları
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi
Akademik Idari Deneyim
AKADEMİK ÜNVANLAR
- ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ
- 2019 -
- SİİRT ÜNİVERSİTESİ
- VETERİNER FAKÜLTESİ / GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
YÖNETİMSEL GÖREVLER
Yönetimsel Görev bilgisi bulunamadı.
Tezler
YÖNETİLEN TEZLER
Yönetilen tez bilgisi bulunamadı.
Dersler
VERİLEN DERSLER
Verilen ders bilgisi bulunamadı.
Yayınlar&Eserler
Makale Adı : The effects of modifications at milk and incubation conditions on the production of cow's kumiss
Yazar Bilgisi : GÜLMEZ MURAT, YILDIZ BAYHAN KÜBRANUR, ÜNER SEFA
Dergi Adı : Veterinary Journal of Kastamonu University
Cilt :
ISSN : 2822-4922
Yayın Tarihi : 2023
Dergi Adı : Veterinary Journal of Kastamonu University
Cilt :
ISSN : 2822-4922
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Milk Composition Traits of Hamdani Crossbreed Sheep Raised Under Extensive Management
Yazar Bilgisi : TURGUT ALİ OSMAN, KOCA DAVUT, ÜNER SEFA
Dergi Adı : ISPEC Journal of Agricultural Sciences
Cilt :
ISSN : 2717-7238
Yayın Tarihi : 2023
Dergi Adı : ISPEC Journal of Agricultural Sciences
Cilt :
ISSN : 2717-7238
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Quantification of Bioactive Metabolites Derived from Cell‑Free Supernatant of Pediococcus acidilactici and Screening their Protective Properties in Frankfurters
Yazar Bilgisi : İNCİLİ GÖKHAN KÜRŞAD, AKGÖL MÜZEYYEN, KARATEPE PINAR, ÜNER SEFA, TEKİN ALİ, KANMAZ HİLAL, ÇALICIOĞLU MEHMET, HAYALOĞLU ALİ ADNAN
Dergi Adı : Probiotics and Antimicrobial Proteins
Cilt :
ISSN : -
Yayın Tarihi : 2023
Dergi Adı : Probiotics and Antimicrobial Proteins
Cilt :
ISSN : -
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Efects of Pasteurized Sheep's Milk Use on Production and Ripening of Siirt Herby Cheese
Yazar Bilgisi : GÜLMEZ MURAT, YILDIZ BAYHAN KÜBRANUR, ÜNER SEFA
Dergi Adı : Bozok Veterinary Sciences
Cilt :
ISSN : 2757-5179
Yayın Tarihi : 2023
Dergi Adı : Bozok Veterinary Sciences
Cilt :
ISSN : 2757-5179
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Technical, Physical, Chemical and Microbiological Analyses of Siirt Herby Cheese
Yazar Bilgisi : GÜLMEZ MURAT, YILDIZ BAYHAN KÜBRANUR, ÜNER SEFA
Dergi Adı : Bozok Veterinary Science
Cilt :
ISSN : 2757-5179
Yayın Tarihi : 2022
Dergi Adı : Bozok Veterinary Science
Cilt :
ISSN : 2757-5179
Yayın Tarihi : 2022
Proje&Patent&Tasarım
Kapsam Adı - Proje Sayısı Grafiği
Proje Türü - Proje Sayısı Grafiği
Proje Durumu - Proje Sayısı Grafiği
Proje Yılı - Proje Sayısı Grafiği
Toplam Proje Sayısı (YOKSIS) : 3
Proje Adı: SİİRT OTLU PEYNİRİNİ ENDÜSTRİYE KAZANDIRMA ÇALIŞMALARI -2: Proses geliştirme.
Başlama Tarihi : 07.01.2022
Bitiş Tarihi : 06.01.2024
Proje Konusu : Otlu peynirler genel olarak lokal isimleriyle anılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı Van otlu peyniridir. Van otlu peyniri tescilli bir yöresel peynir olup Türkiye'de diğer illerdeki fabrikalar tarafından da üretilmektedir. Bu peynir çoğunlukla Van ilinde mevsimsel olarak yerelde aile işletmeleri tarafından üretilip pazarlanmaktadır. Peynirin Coğrafi İşaret alması, ve Türkiye genelinde pazarlanma potansiyeline kavuşmasının nedeni yapılan çok sayıda bilimsel araştırma ve akademisyenlerin sanayiciye olan bilgi desteğidir. Bir kısım araştırmada Van otlu peyniri, bazı araştırmalarda ise otlu peynir başlığı ile makaleler yayınlanmış olsa da materyal incelendiğinde Van otlu peynirinin araştırıldığı anlaşılmaktadır. Siirt otlu peyniri hakkında yapılan çok az çalışma vardır. Bu çalışmaların en kapsamlı olanı bir yüksek lisans tezidir. Bölümümüz'de yürütülen bir çalışma vardır. Bu çalışma Siirt Üniversitesi İhtisaslaşma Bütçesinden destek almış ve yürütülmektedir. Projenin adı "Siirt otlu peynirini endüstriye kazandırma çalışmaları -1: Başlangıç araştırmaları" şeklindedir. Bunun devamında ise bu proje önerisi sunularak Siirt otlu peynirine endüstriyel proses tasarımı yapılmak, Coğrafi İşaret Başvuru Dosyası ile Türk Standartları'da yer almak üzere başvuru dosyası hazırlamak istenmektedir. Desteklenmesi ve projenin tamamlanması mümkün olduğunda; bu projelerin sonuncusu olarak üçüncü bir proje daha yürütülmek istenmektedir. Üçüncü proje ile de Siirt İli sınırları içerisinde bir süt otlu peynir işletmesinin kurulması, üretim hatlarının ve üretim standardının işletmede oturtulması, markalaşma, yaygınlaştırma ve tutundurma gibi iktisadi ve pazarlama iş paketlerinin yer alacağı bir proje olacak ve bu proje üniversite-sanayi işbirliği ile yürütülecektir. Bu ardışık üç proje sayesinde Siirt'te sevilerek tüketilen ve Siirt'te gıda değeri haricinde de sağlık kazançları sağladığı düşünülen Siirt otlu peyniri endüstri ürünü haline getirilmiş olacaktır. Siirt Ün...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2024-10-13 13:30:46
Bitiş Tarihi : 06.01.2024
Proje Konusu : Otlu peynirler genel olarak lokal isimleriyle anılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı Van otlu peyniridir. Van otlu peyniri tescilli bir yöresel peynir olup Türkiye'de diğer illerdeki fabrikalar tarafından da üretilmektedir. Bu peynir çoğunlukla Van ilinde mevsimsel olarak yerelde aile işletmeleri tarafından üretilip pazarlanmaktadır. Peynirin Coğrafi İşaret alması, ve Türkiye genelinde pazarlanma potansiyeline kavuşmasının nedeni yapılan çok sayıda bilimsel araştırma ve akademisyenlerin sanayiciye olan bilgi desteğidir. Bir kısım araştırmada Van otlu peyniri, bazı araştırmalarda ise otlu peynir başlığı ile makaleler yayınlanmış olsa da materyal incelendiğinde Van otlu peynirinin araştırıldığı anlaşılmaktadır. Siirt otlu peyniri hakkında yapılan çok az çalışma vardır. Bu çalışmaların en kapsamlı olanı bir yüksek lisans tezidir. Bölümümüz'de yürütülen bir çalışma vardır. Bu çalışma Siirt Üniversitesi İhtisaslaşma Bütçesinden destek almış ve yürütülmektedir. Projenin adı "Siirt otlu peynirini endüstriye kazandırma çalışmaları -1: Başlangıç araştırmaları" şeklindedir. Bunun devamında ise bu proje önerisi sunularak Siirt otlu peynirine endüstriyel proses tasarımı yapılmak, Coğrafi İşaret Başvuru Dosyası ile Türk Standartları'da yer almak üzere başvuru dosyası hazırlamak istenmektedir. Desteklenmesi ve projenin tamamlanması mümkün olduğunda; bu projelerin sonuncusu olarak üçüncü bir proje daha yürütülmek istenmektedir. Üçüncü proje ile de Siirt İli sınırları içerisinde bir süt otlu peynir işletmesinin kurulması, üretim hatlarının ve üretim standardının işletmede oturtulması, markalaşma, yaygınlaştırma ve tutundurma gibi iktisadi ve pazarlama iş paketlerinin yer alacağı bir proje olacak ve bu proje üniversite-sanayi işbirliği ile yürütülecektir. Bu ardışık üç proje sayesinde Siirt'te sevilerek tüketilen ve Siirt'te gıda değeri haricinde de sağlık kazançları sağladığı düşünülen Siirt otlu peyniri endüstri ürünü haline getirilmiş olacaktır. Siirt Ün...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2024-10-13 13:30:46
Proje Adı: SİİRT OTLU PEYNİRİNİ ENDÜSTRİYE KAZANDIRMA ÇALIŞMALARI -1: Başlangıç Araştırmaları.
Başlama Tarihi : 14.06.2021
Bitiş Tarihi : 13.06.2022
Proje Konusu : Siirt ili neredeyse hiçbir endüstriyel üretimin yapılmadığı, kırsal nüfusun diğer illere göre daha fazla olduğu bir ildir. İl'de hayvancılık kırsal aile işletmelerinde yapılmaktadır ve keçi sayısı bakımından Antalya ve Mersin'den sonra 3. il Siirt'tir. Siirt Üniversitesi Yüksek Öğretim Kurumu tarafından "Tarım ve Hayvancılık Alanında İhtisas Üniversitesi" olarak atanmıştır. Üniversitemiz keçi alanında ihtisas geliştirmeyi kararlaştırılmıştır. Keçi yetiştiriciliği İl'de önemli bir gelir kaynağıdır. Bu projenin çıktılarının yeni sanayi yatırımlarının ve modern keçi yetiştiriciliğine katkı sağlayacağı beklenmektedir. Siirt otlu peyniri İl'de endüstriyel boyutta üretilip satılan bir mal oldukça keçi sütünün de ticari değeri artacaktır. Bu sayede endüstrileşen Siirt otlu peyniri ve ticari değeri artan keçi sütü de kırsal nüfusun gelirlerini artırabilir. Bu bakış açısı bu Proje'nin Üniversite'nin misyonuna yapacağı katkıyı açıklamaktadır.Siirt otlu peynirini endüstriyel boyutta üretilmesi için gerekli olan Coğrafi İşaret belgesinin alınması gerekmektedir. Keza, uygun endüstriyel üretim prosesinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Van otlu peyniri coğrafi işaret alabilmesi için yıllarca araştırmalar yapmak gerekmiştir. Siirt otlu peyniri de kendine has özelliklere sahiptir ve coğrafi işaret alabilmelidir. Bu nedenle bu proje ile başlatacağımız araştırmalar tamamlandığında Siirt otlu peynirinin coğrafi işaret alması mümkün olabilecektir. Bu projeden sonra da en az 2 ardışık proje aynı amaçla yürütülecektir. Bütün bu çalışmaların sonunda Siirt ilinde en az bir endüstriyel üretim tesisinin kurulacağı öngörülmektedir. Bu proje Bölüm'ümüz tarafından yürütülecek ilk proje olacaktır. Bu proje sayesinde Bölüm'de Ar-Ge altyapısı kurularak daha sonra daha büyük projeler küçük bütçelerle yapılabilecektir. Bu proje ile kurulacak altyapı sayesinde TÜBİTAK ve diğer destek kuruluşlarından yeni destekler almak kolaylaşacaktır. Bu proje sayesinde ...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2024-10-13 13:30:28
Bitiş Tarihi : 13.06.2022
Proje Konusu : Siirt ili neredeyse hiçbir endüstriyel üretimin yapılmadığı, kırsal nüfusun diğer illere göre daha fazla olduğu bir ildir. İl'de hayvancılık kırsal aile işletmelerinde yapılmaktadır ve keçi sayısı bakımından Antalya ve Mersin'den sonra 3. il Siirt'tir. Siirt Üniversitesi Yüksek Öğretim Kurumu tarafından "Tarım ve Hayvancılık Alanında İhtisas Üniversitesi" olarak atanmıştır. Üniversitemiz keçi alanında ihtisas geliştirmeyi kararlaştırılmıştır. Keçi yetiştiriciliği İl'de önemli bir gelir kaynağıdır. Bu projenin çıktılarının yeni sanayi yatırımlarının ve modern keçi yetiştiriciliğine katkı sağlayacağı beklenmektedir. Siirt otlu peyniri İl'de endüstriyel boyutta üretilip satılan bir mal oldukça keçi sütünün de ticari değeri artacaktır. Bu sayede endüstrileşen Siirt otlu peyniri ve ticari değeri artan keçi sütü de kırsal nüfusun gelirlerini artırabilir. Bu bakış açısı bu Proje'nin Üniversite'nin misyonuna yapacağı katkıyı açıklamaktadır.Siirt otlu peynirini endüstriyel boyutta üretilmesi için gerekli olan Coğrafi İşaret belgesinin alınması gerekmektedir. Keza, uygun endüstriyel üretim prosesinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Van otlu peyniri coğrafi işaret alabilmesi için yıllarca araştırmalar yapmak gerekmiştir. Siirt otlu peyniri de kendine has özelliklere sahiptir ve coğrafi işaret alabilmelidir. Bu nedenle bu proje ile başlatacağımız araştırmalar tamamlandığında Siirt otlu peynirinin coğrafi işaret alması mümkün olabilecektir. Bu projeden sonra da en az 2 ardışık proje aynı amaçla yürütülecektir. Bütün bu çalışmaların sonunda Siirt ilinde en az bir endüstriyel üretim tesisinin kurulacağı öngörülmektedir. Bu proje Bölüm'ümüz tarafından yürütülecek ilk proje olacaktır. Bu proje sayesinde Bölüm'de Ar-Ge altyapısı kurularak daha sonra daha büyük projeler küçük bütçelerle yapılabilecektir. Bu proje ile kurulacak altyapı sayesinde TÜBİTAK ve diğer destek kuruluşlarından yeni destekler almak kolaylaşacaktır. Bu proje sayesinde ...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2024-10-13 13:30:28
Proje Adı: ENDÜSTRİYEL KIMIZ ÜRETİMİNDE ALTERNATİF METOTLAR GELİŞTİRMEK.
Başlama Tarihi : 04.01.2021
Bitiş Tarihi : 04.04.2022
Proje Konusu : At sütü kullanılarak üretilen kımızın sağlık kazançları iyi anlaşılmıştır. Gelinen süreçte Kafkas Toplumları haricindeki diğer ülkelerde de yaygınlaşmaktadır. Ancak endüstriyel kapasitelerde üretim yapmak için yeterli at sütü üretme olanağı yoktur. Bu nedenle endüstriyel kımız üretiminde günümüz şartlarında inek sütü kullanılmaktadır. İnek sütünün at sütüne benzetilmesi için inek sütüne %2 kadar sakkaroz katılmaktadır. Ürün prosesinde geleneksel metot taklit edilmeye çalışılmaktadır. Kımızın kalite nitelikleri kullanılan üretim parametrelerine bağlı olarak değişmektedir. İnek sütüne sakkaroz katmak orijinal kımız mikroflorası için uygun ortamı oluşturmayabilir. Zira süt mayalanmasında kullanılan başlıca torula türü mayalar ile lactobacillus türü bakterilerin esasen laktoz fermantasyonuna adaptasyonu vardır. Mutagenetik süreçler binlerce yıl aldığına göre laktoz yerine sakkarozu fermente ederek geleneksel kımız kalitesinde bir kımız üretmenin zor olabileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle sakkaroz yerine laktoz kullanarak inek sütünün laktoz miktarını artırmak suretiyle geleneksel kalitesine yakın kımız üretiminin endüstriyel boyutta da mümkün olmasına katkı sağlamak amacıyla bu projeyi önermekteyiz. Kımız sütü elde etmek için inek sütünden yağ alıp peynir altı suyu tozu ilave edeceğiz. Bu sayede yağı azaltılmış ve laktoz oranı artırılmış bir süt elde edeceğiz. Üretimde ticari kımız mayası kullanılacaktır. At sütü ile geleneksel olarak üretilen kımızın kendisini pozitif örnek grubunda değerlendirilecektir. Geleneksel kımız miroflorasından ticari kımız mayası üretme olanakları araştırılacaktır. Üretimde kullanılacak proses (ısı, zaman, asitlik, pH, renk, koku, tat, kıvam vs.) parametrelerini analiz ederek yeni bir proses bilgisine ulaşmaya çalışılacaktır.Bu çalışma sonucunda;a. Kımız Starter Kültürü (maylama kültürü) geliştirmekb- İnek sütünü at sütüne benzetme konusunda alternatif bir yol geliştirmekc- Endüstriye yönelik bir kımız üretim teknolojisi ...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2024-10-13 13:30:20
Bitiş Tarihi : 04.04.2022
Proje Konusu : At sütü kullanılarak üretilen kımızın sağlık kazançları iyi anlaşılmıştır. Gelinen süreçte Kafkas Toplumları haricindeki diğer ülkelerde de yaygınlaşmaktadır. Ancak endüstriyel kapasitelerde üretim yapmak için yeterli at sütü üretme olanağı yoktur. Bu nedenle endüstriyel kımız üretiminde günümüz şartlarında inek sütü kullanılmaktadır. İnek sütünün at sütüne benzetilmesi için inek sütüne %2 kadar sakkaroz katılmaktadır. Ürün prosesinde geleneksel metot taklit edilmeye çalışılmaktadır. Kımızın kalite nitelikleri kullanılan üretim parametrelerine bağlı olarak değişmektedir. İnek sütüne sakkaroz katmak orijinal kımız mikroflorası için uygun ortamı oluşturmayabilir. Zira süt mayalanmasında kullanılan başlıca torula türü mayalar ile lactobacillus türü bakterilerin esasen laktoz fermantasyonuna adaptasyonu vardır. Mutagenetik süreçler binlerce yıl aldığına göre laktoz yerine sakkarozu fermente ederek geleneksel kımız kalitesinde bir kımız üretmenin zor olabileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle sakkaroz yerine laktoz kullanarak inek sütünün laktoz miktarını artırmak suretiyle geleneksel kalitesine yakın kımız üretiminin endüstriyel boyutta da mümkün olmasına katkı sağlamak amacıyla bu projeyi önermekteyiz. Kımız sütü elde etmek için inek sütünden yağ alıp peynir altı suyu tozu ilave edeceğiz. Bu sayede yağı azaltılmış ve laktoz oranı artırılmış bir süt elde edeceğiz. Üretimde ticari kımız mayası kullanılacaktır. At sütü ile geleneksel olarak üretilen kımızın kendisini pozitif örnek grubunda değerlendirilecektir. Geleneksel kımız miroflorasından ticari kımız mayası üretme olanakları araştırılacaktır. Üretimde kullanılacak proses (ısı, zaman, asitlik, pH, renk, koku, tat, kıvam vs.) parametrelerini analiz ederek yeni bir proses bilgisine ulaşmaya çalışılacaktır.Bu çalışma sonucunda;a. Kımız Starter Kültürü (maylama kültürü) geliştirmekb- İnek sütünü at sütüne benzetme konusunda alternatif bir yol geliştirmekc- Endüstriye yönelik bir kımız üretim teknolojisi ...
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2024-10-13 13:30:20
Bilimsel Faaliyetler
Temel Alan : Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Bilim Alanı : Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi
Anahtar Kelimeler :
Güncelleme Tarihi : 2020-09-24 09:49:40
Anahtar Kelimeler :
Güncelleme Tarihi : 2020-09-24 09:49:40